Recept Jeroen Achtien: Salade Kreeft
Recept voor thuis!
BIJZONDERE SALADE KREEFT
Een salade van kreeft is de ultieme combinatie van verfijning en eenvoud. De delicate smaak van kreeft wordt in deze bijzondere salade gecombineerd met verse, hoogwaardige ingrediënten die samen een perfect evenwicht vormen tussen luxe en lichtheid. Bij The Kitchen Art Studios laten we u graag kennismaken met dit culinaire meesterwerk, ideaal voor een exclusieve lunch of een verfijnd diner. Laat u inspireren door de pure smaken en de elegantie van deze salade die iedere tafel naar een hoger niveau tilt.
COURT BOUILLON VOOR DE KREEFT:
- 2 liter water
- ½ liter witte wijn
- 100 gram witte wijn azijn
- 1 wortel
- 1/2 knolselder
- 1/2 bleekselderij
- 2 uien
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 3 steranijs
- Schil en sap van 1 sinaasappel
- 60 gram zeezout
Snijd de groenten in stukken van +/- 1 cm. Doe alles in een pan en breng langzaam tegen de kook aan. Laat 2 uur trekken als een bouillon. Zeef het vocht. Houd 1 liter apart en laat afkoelen. De rest weer aan de kook brengen. Kook hier je kreeft in. Reken 1 min per 100 gram kreeft. Haal de kreeft uit de bouillon en laat nog 15 min in de bouillon op kamer temperatuur. Haal eruit en maak de kreeft schoon.
"Een salade van kreeft is een culinair meesterwerk"
TOMATEN SAUS
- 200 gram tomaten bouillon
- 20 gr tomasu soja saus
- 10 druppen tabasco
- 3 gram zout
Meng alles samen. Voeg naar smaak eventueel nog extra tabasco toe.
BRIOCHE CROUTONS
- 2 plakken brioche brood
- Olijfolie
- Zout
Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht. Snijd 2 plakken brioche brood in blokjes van ongeveer 1 cm. Besprenkel met olijfolie en iets zout. Bak in ongeveer 8 minuten krokant.
KROPSLA
Marineer een paar lekker knapperige kropsla bladeren met French dressing of een eigen favoriete dressing.
TOMATEN:
- 1 coeur de boeuf tomaat, in stukken van ongeveer 3 cm
- 4 gele cherrytomaten, in vieren gesneden
Doe de rode tomaten stukken in een pannetje. Brand ze met een gasbrander licht af. Marineer met olijfolie, zout en limoenrasp
ZOETZURE GELE BIET
- 500 gram azijn
- 330 gram water
- 160 gram suiker
- 10 gram witte peperkorrels
- 3 stuks steranijs
Breng samen aan de kook en laat afkoelen. Snij de biet in dunne plakjes en steek ze uit met een ronde steker. Snij de plakjes in vanaf de kern van de biet naar buiten toe. Giet hier heet zoetzuur op en laat afkoelen. Nu kun je er een hoorntje van vouwen.