Recept Jeroen Achtien: Luxe Chocolademousse
Recept voor thuis!
BIJZONDERE CHOCOLADEMOUSSE VAN JEROEN ACHTIEN
Bij Pillows Hotels houdt men ervan om iedereen te laten genieten van goed eten. Het liefst in hun eigen restaurants, maar net zo goed delen ze graag recepten voor thuis. Zeker in deze tijd. Dit recept voor een overheerlijke chocolademousse is perfect als heerlijke dessert. Dit recept is exclusief gecreëerd voor The Kitchen Art Studios.
GEKARAMELISEERDE HONINGCRUMBLE MET HAVER EN PISTASCHE
- 250 gram havervlokken
- 100 gram pistache gehakt
- 25 gram olie
- 80 gram honing
Bak op bakpapier op 170 graden ongeveer 15 tot 20 minuten totdat het goudbruin en de honing licht gekarameliseerd is. Laat volledig afkoelen en brokkel het tot een mooie cruesli.
"Deze smaakvolle en bijzondere chocolademousse is een smaakexplosie voor iedereen!"
CITRUSGEL
- 110 gram citroensap
- 12 gram sushiazijn
- 60 gram suiker
- 60 gram water
- 4 gram agar
- 1 gram citras
Doe allesbehalve de agar in een pannetje en breng dit aan de kook. Voeg de agar toe en laat het 3 minuten zachtjes koken. Giet uit in een bak en laat opstijven in de koeling. Zodra het uitgehard is tot een harde gelei, maal je dit fijn. Bij voorkeur in een thermoblender op 38 graden tot een gladde massa. Giet in een spuitzak en laat weer afkoelen.
CHOCOLADEMOUSSE
- 381 gram melkchocolade (callebout)
- 186 gram melk
- 375 gram room
- 3 stuks gelatine
Breng de melk aan de kook. Haal de melk van het vuur, voeg de chocolade toe en los op met een garde. Voeg de gelatine toe laat de massa op kamertemperatuur terugkoelen totdat deze nog net niet opstijft van de chocolade en gelatine. Sla de mousse op tot net iets stijver dan yoghurt dikte. Meng de massa’s samen en stort dit uit in een cocktail- of dessertglas* (aanbevolen hoeveelheid, 125 gram per persoon) Serveer met vanille-ijs of nog beter, met vlierbloesemroomijs (Roomijs basis met 10% onbewerkte vlierbloesem 1 nacht koud laten trekken. Zeven en opdraaien).
VLIERVLOESEMSCHUIM
- 0,5 liter yoghurt
Plus 50 gram verse vlierbloesem (is het seizoen voorbij, dan kun je het bij yoghurtschuim laten of aan de yoghurt een ½ eetlepel rozenwater toevoegen voor een rozenschuim). Doe ze samen in een vacumeerzak en laat een nacht trekken in de koeling. Zeef de yoghurt en doe dit in een kidde met 1 patroon. Goed schudden en een uur laten liggen in de koeling. Klaar voor gebruik!
VLIERVLOESEMPOEDER
- 25 gram Vlierbloesem, gedroogd en tot poeder gemalen
- 75 gram Poedersuiker
Meng samen bewaar droog tot gebruik.
CREËER!
Pak een mooi dessertglas* en schenk hier de chocolademousse in. Doe hier een flinke schep vlierbloesemschuim op. Schenk hierover de citrusgel en strooi de gekaramelliseerde honingcrumble erover. Strooi als laatste met een zeefje het vlierbloesempoeder over het dessert. Rasp ter garnering een beetje sinaasappelzeste over het dessert.