Energielabeling voor keukenapparatuur

Energielabeling voor keukenapparatuur

Voor keukenapparatuur:

Nieuwe energielabeling

De energielabeling is een hot item in keukenland. Onlangs is de energielabeling omgegooid om het voor u duidelijker en overzichtelijker te maken. In dit blog leest u de laatste informatie over deze vernieuwde energielabeling voor keukenapparatuur. De nieuwe labels gelden voor koelkasten, vriezers, wijnklimaatkasten en vaatwassers.

DE TREND DUURZAAMHEID GAAT MEE MET DE NIEUWE ENERGIELABELING

Op het oude energielabel was label A het zuinigst. Dit label werd steeds verder aangevuld met plussen, waardoor het voor veel mensen niet meer overzichtelijk was. Het was daarom niet wenselijk om op deze manier de energielabeling voort te zetten. De Europese Unie heeft daarom besloten om de labeling opnieuw vast te stellen met de schaal van A t/m G.

VERANDERINGEN SCHAAL

Wat is nu precies veranderd? Naast de nieuwe schaalverdeling is meer ruimte ingebouwd voor verdere energiebesparingen, klasse A is nu leeg. Dit betekent voor bijvoorbeeld uw koelkast met voormalig energielabel A++ dat het apparaat nu het energielabel F kan hebben gekregen. Uw koelkast gebruikt hierdoor natuurlijk niet opeens meer stroom, maar dit heeft puur te maken met het feit dat de nieuwe apparatuur nog energiezuiniger is gemaakt. Dit is bedoeld als extra stimulans voor de fabrikanten om de apparatuur nog energiezuiniger te maken. Hiermee heeft het label zijn functie als hulpmiddel bij het maken van de aankoopbeslissing weer herwonnen. Wilt u meer weten over de nieuwe energielabeling voor keukens? Laat u inspireren door één van onze Kitchen Art Studios.

EEN QR-CODE

Op de nieuwe energielabels staat een handige QR-code. Met het scannen van deze QR-code met uw smartphone komt u terecht bij een Europese database waarin de specificaties inzichtelijk zijn gemaakt voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken.

Energielabeling 2024

ENERGIEVERBRUIK

De onderlinge verschillen in energieverbruik tussen vergelijkbare modellen zijn bij de apparaten vaak niet groot. Wel zal bijvoorbeeld een grote kookplaat meer energie verbruiken dan een kleinere variant. Uiteraard kunt u bij apparaten zonder energielabel zelf het energieverbruik checken. Het energieverbruik in kWh van het apparaat kunt u opzoeken. Hoe lager de KWh des te beter het is voor het milieu.

APPARATUUR MET EEN OUD LABEL

Sinds maart dit jaar zijn de nieuwe labels te zien op keukenapparatuur. De modellen die al in de winkel stonden, mogen nog wel het oude label dragen en zullen op deze manier worden uitverkocht. Het kan dus zijn dat u soms toch nog het oude label voorbij ziet komen.

Meer weten over de nieuwe energielabeling voor keukenapparatuur?

Vraag ernaar bij uw dichtsbijzijnde Kitchen Art Studios. Vraag ter inspiratie onze inspiratiebrochure aan.